COSTEL GIURCANU (1939 – 2020)

„Numismatica este pentru mine pasiunea vieții mele…”, spunea profesorul Costel Giurcanu. Vestea trecerii în neființă în data de 11 iunie 2020 a colecționarului Costel Giurcanu, a surprins întreaga comunitate a Bârladului și deopotrivă, comunitatea numismaților din România. O viață întreagă dedicată istoriei si cultivării frumosului, Costel Giurcanu a avut, de asemenea, inițiative importante în realizarea unor medalii.

S-a născut în data de 5 iunie 1939 într-o familie de profesori de matematică. A fost crescut, instruit și educat in familia directorului de școala din satul Adam, comuna Draguseni”. A fost profesor de matematica, timp de 55 de ani, dintre care 45 de ani la Liceul Pedagogic Bârlad.

„Colecția sa este formata din peste 10.000 de obiecte ce mărturisesc viața, cultura si evoluția vremurilor în zona Bârladului, regională a Moldovei de jos, dar si națională. Aceste obiecte, parte din peste 15 arii de colecție, începand cu sec IV și până în prezent, fac parte dintr-un litigiu cu statul roman pentru a fi redate Bârladului si familiei, spre a le expune publicului larg, cu scopul mărturisit de a promova cultura și educația în spațiul bârlădean la nivel regional si național.” afirma recent fiul său.

A fost președintele Secției Barlad a Societatii Numismatice Romane (SNR), iar in 1970 a fost declarat membru de onoare al SNR. In 2013, la 110 ani de la infiintarea SNR, a primit medalia „Semper Fidelis”. A contribuit la baterea a peste 75 de medalii comemorative si 5 volume de numismatică. A organizat la Barlad doua simpozioane nationale de numismatică.

A fost înmormântat în data de 14 iunie 2020 la cimitirului Eternitatea din Bârlad.

Giurcanu

Text și foto de Ștefan Dina