În această toamnă  se împlinesc 26 de ani de când col. dr. Cristian M. Vlădescu (Bobo pentru apropiați) ne-a părăsit, poate, pentru o lume mai bună.

Ce poți spune despre amintirea unui om cu o personalitate enciclopedică? Date biografice? Operă? Probabil că cel mai potrivit ar fi, să vă spun câteva cuvinte despre acele lucruri pe care le-a iubit cu patimă. Dragostea col. dr. Cr. M. Vlădescu a fost cheltuită fără rezerve, cu îmbelșugare, pentru tot ce a însemnat munca lui.

A iubit armata și uniforma militară, iar această dragoste a dus la apariția celei mai importante lucrări românești, de referință în domeniul uniformologiei: ”Uniformele armatei române” și la organizarea celei mai complexe expoziții a Muzeului Militar Național, cea de uniforme militare.

A iubit arheologia și istoria militară romană, iar în urma lui a rămas lucrarea ”Armata romană în Dacia Inferior” și restaurarea Castrului Arutela, ce datorită acestei refaceri străjuiește și acum, peste milenii, Limes Alutanus (granița romană situată pe râul Olt).

A iubit cu egală măsură săpăturile arheologice de la: Castra Traiana, Răcari sau Romula. Din păcate dispariția prematură a col. dr. Cr. M. Vlădescu a făcut să nu beneficiem acum de lucrări de amploare privind rezultatele acestor săpături.

A iubit cercetările arheologice subacvatice, cavaleria și armele albe.

A iubit oamenii și nu în ultimul rând a iubit caii, așa cum numai un cavalerist poate să iubească aceste superbe animale.

Dacă col. dr. Cr. M. Vlădescu este într-o lume  mai bună, înseamnă că, acum, acolo, el călărește într-o nobilă uniformă de paradă a cavaleriei…

În amintirea acestui extraordinar prieten, ce mi-a fost un adevărat părinte, postez și câteva fotografii.

Pentru fotografii mulțumesc și pe această cale familiei Vlădescu.

Bogdan Beldianu

Bivolari 1967

Bivolari 1967 2

Bivolari 1967

Racovița – August 1978

Racovita Aug 1978

Racovița – Septembrie 1980

Racovita Sept 1980

Aprentă a unui As pentru Antoninus Pius dintr-un jurnal de săpături ce i-a aparținut col. dr. Cr. M. Vlădescu.

Jurnal

Zalău

Zalău

Dioști – Octombrie 1982

Diosti Oct 1982

Castrul Arutela, pe limes Alutanus – vedere asupra laturei estice, restaurată, între anii 1982-1983, sub directa sa îndrumare.

Arutela