Vă invităm să lecturați două materiale de suflet, preluate de pe blog-ul colegilor SNR din Alexandria ( numisalexandria.wordpress.com ) cărora le mulțumim și cu această ocazie.

Corneliu Beda (1940 – 2014)

În seara zilei de 9 decembrie 2014, colegul și prietenul nostru Corneliu Beda s-a stins din viață la vârsta de 74 de ani. Muzeograf, scriitor, profesor, numismat și filatelist, Corneliu Beda a fost un adevărat cărturar, un căutător de cunoaștere față de ceea ce l-a pasionat de-alungul vieții. Născut în 1940 la Chilia Nouă din sudul Basarabiei, absolvent al Facultății de Istorie-Geografie din Timișoara (1962) și al Facultății de Istorie București (1970) Corneliu Beda și-a bătătorit calea prin viață lăsând urme adânci în studii de arheologie și numismatică, în literatură de specialitate dar și-n beletristică, reușind să publice începând cu 1966 „Taina Cetății” în nr. 1 al colecției „Clubul Temerarilor”, urmând apoi „Donaris se răzbună” (1967), apoi documentarul de spionaj din romanul „I se spunea Starețul”. A fost Directorul Muzeului Județean și șef al Oficiului pentru Patrimoniul Cultural Național Teleorman între anii 1968-1985, cât și muzeograf coordonator al Muzeului București.

Corneliu Beda

Dincolo de toate realizările sale, de participările la numeroase expoziții de numismatică, filatelie, cartofilie … Corneliu Beda a fost membru fondator al Federației Filatelice Române – Filiala Teleorman (1969), al Carto-Clubului București (1997) și al Carto-Clubului Român (2000).

Secția Numismatică Alexandria anunță cu regret trecerea în neființă a colegului nostru Corneliu Beda. Dumnezeu să-l odihnească în pace !

 

 

Marcel Scarlat și Corneliu Beda

Două suflete cu mare dragoste de Teleorman, care au dat acestui meleag toată munca și pasiunea lor pentru măreția prezentului prin descoperirea și cunoașterea trecutului.

Prieteni în fapte, generoși cu cei pe care i-au cunoscut, au transmis dragostea și spiritul lor către cei care i-au înțeles și au avut bucuria să le fie apropiați.

Au glorificat Teleormanul prin ocupațiile și pasiunile lor fiind numismați și filateliști, scriitori și învățători, editori, colecționari și anticari, orientați permanent către transmiterea acestei pasiuni la generația mai tânără, pe care au însuflețit-o și sprijinit spre afirmare în aceste domenii.

Le-au fost călăuză în viața, credința ortodoxă și iubirea de țară, slava eroilor neamului și dorul de Eminescu, încrederea în oameni și dorința de a trece prin această lume cu fapte care să dăinuie în timp. Ne-au lăsat pasiunile lor și multe amintiri frumoase, cărți, colecții numismatice și filatelice, exponate și mulți, mulți prieteni cu care s-au bucurat în această viață.

La 13 Decembrie 2014 a fost omagiat și pomenit Marcel Scarlat, fiind ținută slujba de pomenire de un sobor de preoți în frunte cu PreaSfințitul Galaction, la biserica „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din Alexandria, totodată au fost pomeniți și soția – Melania și fiul – Mircea Scarlat. Au participat membri ai familiei, prieteni și cunoscuți care continuă să fie recunoscători îndrumărilor primite de la defunct și memoriei sale. Participanții au primit medalia dedicată „Biolog Scarlat Marcel (1925 – 2007) – 7 ani de la moarte” realizată prin eforturile noaptei sale, medic primar Ursu Gina.

Muzeograful Corneliu Beda nu a mai așteptat pomenirea prietenului său de o viață, și la 9 Decembrie a.c. s-a urcat în carul solar cu care s-a dus la cele veșnice, fiind înhumat în cimitirul „Sf Irina” din com. Voluntari – Ilfov. Ne-a lăsat proiectele sale pentru Teleorman spre împlinire și continuarea muncii sale. Și-a luat antichitățile, le-a urcat în Carul Solar, și a plecat la întâlnirea cu strămoșii acestor locuri, pe care toată viața i-a căutat și încercat să-i înțeleagă.

… Au fost doi prieteni, pe care noi trebuie să-i cunoaștem, să le respectăm dragostea de Teleorman, să nu-i uităm și să le mulțumim mereu că sunt și vor rămâne fii adoptivi ai acestui județ.

Dumnezeu să-i țină la dreapta sa și să le permită să ne vegheze în tot ceea ce facem.

 

Colegii de pasiuni filateliste,

Numismați și colecționari.